PDF PDF Print

Zwitserse bisschop Hans Gerny 80 – Nieuw boek ‘Glaube ist kein Leistungssport’

De Zwitserse bisschop Hans Gerny, van 1986-2001 in het ambt, werd onlangs 80. Hij was een bisschop die zijn kerk met veel oecumenisch engagement leidde en ook het proces op weg naar de vrouw in het ambt gestalte gaf. Helemaal in zijn lijn vierde hij dat liturgisch en aansluitend met een boekpresentatie in de kathedrale kerk in Bern.

De publicatie Glaube ist kein Leistungssport bevat een veertigtal preken en een aantal lezingen en artikelen uit de afgelopen decennia. Dit is ook voor Nederlandse lezers relevant: Bisschop Gerny is een theoloog met een heldere stijl die de kunst verstaat op het snijvlak van kerk en maatschappij zijn geloof te doordenken. In zijn preken neemt hij de kerk net zo zeer als de samenleving onder de loep en dit steeds op een uitdagende manier.

Zijn boek werd op 25 juni in Bern gepresenteerd, met zowel reacties uit de wetenschappelijke theologie (Angela Berlis), de oud-katholieke jeugd (Aisha Amrhein) en het bestuur van de kerk (Urs Stolz). Gerny’s manier van theologiseren is oud-katholieke theologie op zijn best – voor wie wat Duits leest (of dat wil oefenen): van harte aanbevolen.

Voor het boek, zie: https://www.staempfliverlag.com/detail/ISBN-9783727279324/Gerny-Hans/Glaube-ist-kein-Leistungssport, voor een verslag van de presentatie, zie: https://www.christkath-bern.ch/unsere-kirchgemeinde/medien-bildgalerie/festgottesdienst-bischof-em-hans-gerny/

Dat Bisschop Gerny ook op deze leeftijd met een nieuw boek, gericht op een breed publiek komt, kenmerkt hem. Ook na zijn emeritaat is hij zeer betrokken en actief gebleven. Zo was hij een drijvende kracht achter het in 2009 geïniteerde project 'Berner Spurensuche' (http://www.bernerspurensuche.ch/) dat bekende Zwitsers uitnodigt een 'preek van de leek' te houden in middagpauzediensten in de kathedraal. Het zette en zet oud-katholieke theologie in de Zwiterse hoofdstad nadrukkelijk op de kaart.

Tekst: Peter-Ben Smit (van 2008-2011 pastoor van de kathedrale parochie in Bern)


Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 4 juli 2017

 

 

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan