PDF PDF Print

Schoonheid

Vooruitlopend op het juli nummer 2014 van het blad De Oud-Katholiek over het thema schoonheid, waren de lezers uitgenodigd te reageren. Een drietal reacties werd ontvangen en zijn hieronder opgenomen:

 

Ingezonden door een lezer: Wat niet meetbaar is kan nog wel zichtbaar zijn. (Gerwin van der Werff in Trouw)

Een ander tipte het boekje 'Op zoek naar schoonheid', uitgekomen in het kader van een internationaal onderzoek naar de beleving van schoonheid.


Greet Floris stuurde onderstaande ervaring.

SCHOONHEID

Een vrouw die volgend jaar zestig wordt en die helemaal idolaat van Metal is, daar wordt soms toch een beetje vreemd tegen aan gekeken.  Zoiets begint met een nieuwe buurman met lange haren en een volumeknop die maar één stand kent: KNIJTERHARD. Twintig jaar geleden kwam hij naast me wonen en ik had net mijn zoon Jan. De muren hier zijn dun en ik begreep al snel dat ik de keuze had uit a] verhuizen of b] met te verdiepen in metalmuziek. Ik koos voor het laatste en zo groeide mijn kind op met Rammstein, System of a down en Devin Townsend om maar eens een paar bands te noemen.

Jan is tot mijn grote plezier erg muzikaal en vanaf z’n 16e begon hij in verschillende bandjes te spelen. Een daarvan was Puur Obscuur en samen met Anne,  en de broers Maarten en Daan werd er heel wat geoefend en zo nu en dan opgetreden. “Je komt toch ook?” vroegen de mannen dan. De eerste keer vroeg ik aan Jan:” Vind je het o.k. als ik naar jullie optreden kom?” “Ja hoor,” bromde hij, “ maar graag een beetje transparant en achterin graag.” Opbollend van de trots stonden we daar dan: de moeder van Maarten en Daantje, de vriendin van de moeder van Maarten en Daantje, de vader van Maarten en Daantje met zijn vriendin en ik zei de gek.

De jongens kwamen ondertussen bij mij over de vloer en mochten graag mee-eten. Nou is mijn huisje piep en piepklein, in de kamer past geen bank maar wel een eettafel voor zes die ik regelmatig gevuld  zag met lange mannen [ Anne is 2.06] die hun eigen cd’s meebrachten en die na een keer exact wisten waar ze een asbak en bier konden vinden. Van de cd’s zijn inmiddels kopieën gemaakt die hier blijven, dat is makkelijker vinden ze. Jan werd gevraagd ik nog twee bands te spelen en ook die mannen schoven graag aan. En of ik dan ook nog even een nieuwe rits in die broek wil zetten en nog wat kan doen aan een fossiele spijkerjasje…

Zo trekken we sinds een paar jaar met elkaar op. Jan z’n vrienden zijn mijn vrienden geworden en sinds Jan op zichzelf woont komen ze nóg vaker eten want , zo zegt een van hen, de gedachte dat jij alleen aan die eettafel zit vind ik onverdraaglijk! Ja, ja.

Wanneer ik vertel dat ik naar een concert van hen ben geweest hoor ik nog vaak: “Oh, naar die takkenherrie.” Als ik dan vraag of ze zich nog kunnen herinneren hoe ze de muziek van hun ouders noemden toen ze zelf zo rond de twintig waren, beginnen ze te lachen. Takkenherrie ja. En dan vertel ik ze van dat volkje dat, zodra ik binnenkom in een kroeg waar ze zullen optreden, me omhelst en roept:”Wat leuk dat je er bent!” Vervolgens wordt er bier gehaald voor moeders en ik zie de meest aanbiddelijkste meisjes een beetje jaloers kijken als Anne in de pauze roept:”Sjekkie tollen, Greet?” wat vrij vertaald betekend: zal ik een shaggie voor je draaien, dan gaan we buiten lekker samen roken. Ik zie hoe deze langharige Vikingen met elkaar omgaan en noem ze de nieuwe hippie’s. Ze bruizen van leven en vertellen me graag over hun dromen, paddo’s, hun muziek en over hun liefdes of over het ontbreken daarvan. Ze vragen aan mij wat ik in die God van mij zie en laats zei een van hen: “Ik noem mezelf geen atheïst meer, ik ben een agnost geworden.”  Zij leven in het hier en nu en ik moet dat nog leren. Zij accepteren anderen zoals ze zijn, onvoorwaardelijk, en daar kunnen we allemaal en vooral wij volwassenen nog heel veel van leren! Zij zijn mijn juwelen, mijn kostbaarste goed en van een schoonheid die bijna niet van deze wereld is. En dat ik hun vriendin mag zijn, daar word ik heel, heel stil van.

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan