PDF PDF Print

Mee op oecumenische bedevaart naar Echternach?

Van maandag 5 juni t/m dinsdag 6 juni vindt een oecumenische bedevaart naar Echternach plaats onder leiding van Victor Scheijde, pastoor van de oud-katholieke parochie in Groningen, en Annemarie Noort, parochiaan van de oud-katholieke parochie te Utrecht.

Op de dinsdag na Pinksteren wordt jaarlijks in Echternach (Luxemburg) een traditionele Springprocessie gehouden ter ere van de heilige Willibrordus, eerste bisschop van Utrecht en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. De springprocessie stamt al uit de middeleeuwen en is sindsdien – zij het met enkele onderbrekingen – jaarlijks gehouden. Het springen verwijst naar de ‘dansende heiligen’: dit waren pelgrims die vanwege een bepaalde nood op bedevaart waren gegaan naar het graf van de heilige Willibrordus in Echternach om zich zo aan hem toe te vertrouwen. De processie werd in 2010 opgenomen in de Orale en Immateriële werelderfgoedlijst van UNESCO. De Oud-Katholieke Kerk vereert de heilige Willibrordus als stichter van de Nederlandse Kerk.

De bedevaart staat open voor jong en oud, maar het is wel belangrijk dat u goed ter been bent. Daarbij kunt u van tevoren aangeven of u mee springt of liever wilt kijken. Dit is van belang voor de aanmelding van de groep bij de organisatie in Echternach.

 

Globaal programma (onder voorbehoud)

 

Maandag 5 juni

09.00 of
10.00 uur            Eucharistieviering in de oud-katholieke Kathedrale kerk te Utrecht

11.00 uur of
12.00 uur           Vertrek naar Echternach

16.00 uur            Aankomst in hotel gevolgd door diner

Na het diner (ca. 19.00 uur) vertrek naar Echternach voor de openingsviering, waarbij ook de Aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen, aanwezig zal zijn.

 

Dinsdag 6 juni

Vroeg ontbijten 
Uitchecken om 07.15 uur.

07.15 uur            vertrek naar Echternach voor Eucharistieviering in een kerk in Echternach

Daarna vertrek naar de startplaats van de springprocessie. Eind van de middag een eenvoudige maaltijd.

18.00 uur            Vertrek uit Echternach naar Utrecht

 

Praktische informatie:

Aantal deelnemers: maximaal 25

Verblijf: in een hotel nabij Echternach

Geschatte kosten: € 160,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer met eigen badkamer en incl. diner, ontbijt, een maaltijd voor vertrek, de heen- en terugreis en vervoer tijdens het verblijf. Bij de prijs is niet inbegrepen de lunch en drinken overdag. Ook een reisverzekering dient zelf geregeld te worden. Voor een eenpersoons kamer geldt een toeslag van €25,-. De prijs kan nog wijzigen.

 

Aanmelden

Aanmelden kan bij voorkeur via email tot uiterlijk 1 maart a.s. bij pastoor Victor Scheijde: pastoor@groningen.okkn.nl (of tel: 050-3644256).

Er zijn nog plaatsen vrij, maar wees er snel bij!

 

Meer achtergronden van de processie zijn te vinden op: www.willibrord.lu.


Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 21 februari 2017

 

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan