Schoon!

Waarom vinden we het belangrijk dat kerken mooi zijn, waarom voorzien we ze van kunstwerken en fraai uitgevoerde voorwerpen? Je kunt toch ook vieren in een ouwe schuur. En wat is schoonheid eigenlijk, wanneer vinden we iets mooi? Wat doet schoonheid met ons? Hoe komt het dat onze smaak verandert, persoonlijk en in het algemeen? We vermoedden al dat schoonheid een veelzijdig onderwerp zou zijn, maar daarnaast hebben we ervaren dat het ook nog diffuus en soms ongrijpbaar is. En heel vaak blijkt dat schoonheid iets te maken heeft met religie, met de beleving van het goddelijke.

Een paar zinnen uit het redactioneel van het julinummer van het tijdschfrit De Oud-Katholiek, dat als thema Schoonheid meekreeg en dat dezer dagen in de bus is gevallen op de meeste oud-katholieke adressen en ook weer digitaal valt te lezen op deze site. En er is meer schoon dan Schoon alleen!

Op de oproep via deze site en het blad om als lezer ook te reageren op het thema schoonheid, ontving de redactie drie reacties, die hier te lezen zijn. Hartelijk dank voor de inzending.

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 24 juli 2014